Klockaretorpets Natur

Islandsfåren...

...kom till Island tillsammans med vikingarna. De kom förmodligen från Norge, de var hårda och tuffa, och de passade att ha på Island, med kargheten och klimatet där. Numera har de utvecklats till att bli ännu mer härdiga och tuffa, och de är Nordens största fårras med ca 500.000 individer.

Islandsfåren hör till typen kortsvansfår. Bägge könen bär horn, och de kan också använda dem  -  islandsfåren är kända för att vara mycket individualistiska, viljestarka och rent av "bockiga".

Tackorna väger strax under 70 kg, och baggarna runt 80 kg. Som ni vet får får får, och islandsfåren blir könsmogna vid 7-8 månaders ålder, sedan är de avelsdugliga fram till 12-14 års ålder. Dessa får har också en speciell gen, Thoka-genen, som gör att tackorna ofta får tvillingar, men också får fyrlingar, femlingar och t.o.m. sexlingar.

Islandsfåren är tacksamma att föda upp - de ger både kött, mjölk och ull/skinn. På Island är köttet det viktigaste, och står för 80% av inkomsterna från fåren. Även mjölken används till olika mejeriprodukter, bl.a. fyr, vilket är en specialité för Island.

Och alla har väl hört talas om Islandströjor? Ullen på islandsfår sitter i två lager - ett kortare, närmast kroppen (kallas Thel), och ett långt ytterlager av ull (kallas Tog). Det inre lagret är väldigt tätt, finfibrigt, mjukt och isolerande. Det yttre lagret är långt (15-20 cm), vågigt och mohair-liknande. Det fungerar som en regnbarriär, och är mycket smuts- och vattenavstötande.

De vanligaste färgerna bland islandsfåren är vita och svarta, men det finns färgställningar som sträcker sig över hela skalan från vitt till svart. Även olika kulörer av brunt är relativt vanliga, och ibland kan olika färger mixas på samma skinn.

Skinn utan ull är mycket eftertraktade inom klädindustrin, där de bitingar höga priser. Men oftast brukatr ju fårskinn förknippas med ulliga, mysiga fällar, och islandsfåren är inget undantag. Deras skinn är exceptionellt vackra, mjuka och varma (och svala på sommaren) - de får en speciell kvalité genom de två lagren ull, det långa ytterlagret av ull och de vackra färgerna.