Islandsfår

De här fårskallarna

(islandsfåren, alltså)...

...kom till Island tillsammans med vikingarna. De kom förmodligen från Norge, de var hårda och tuffa, och de passade att ha på Island, med kargheten och klimatet där. Numera har de utvecklats till att bli ännu mer härdiga och tuffa, och de är Nordens största fårras med ca 500.000 individer.
Islandsfåren hör till typen kortsvansfår. Bägge könen bär horn, och de kan också använda dem  -  de är kända för att vara mycket individualistiska, viljestarka och lättretade. Tackorna väger strax under 70 kg, och baggarna runt 80 kg. Som ni vet får får får, och islandsfåren blir könsmogna vid 7-8 månaders ålder, och sedan är de avelsdugliga fram till 12-14 års ålder. De har också en speciell gen, Thoka-genen, som gör att tackorna ofta får tvillingar, men också fyrlingar, femlingar och t.o.m. sexlingar.
Islandsfår är tacksamma att föda upp  -  de ger både kött, mjölk och ull/skinn. På Island är köttet det viktigaste, och står för ca 80% av inkomsterna från fåren. Även mjölken används, till olika mejeriprodukter, bl.a. fyr, vilket är en specialitet för Island.
Och alla har väl hört talas om Islandströjor? Ullen på islandsfår sitter i två lager  -  ett kortare, närmast kroppen (kallas Thel), och ett långt ytterlager (kallas Tog). Det inre lagret är väldigt tätt, finfibrigt, mjukt och isolerande. Det yttre lagret är långt, 15-20 cm, vågigt och mohairliknande. Det fungerar som en regnbarriär, och är mycket smuts- och vattenavstötande.
De vanligaste färgerna bland islandsfår är vita och svarta, men det finns färgställningar som sträcker sig över hela skalan från vitt till svart. Även olika kulörer av brunt finns, och ibland kan olika färger mixas på samma skinn.
Skinn utan ull är mycket eftertraktade inom klädindustrin, där de betingar höga priser. Men oftast brukar ju fårskinn förknippas med ulliga, mysiga fällar, och islandsfåren är inget undantag...snarare tvärtom. Deras skinn är exceptionellt vackra, mjuka och varma (och svala på sommaren), och de får en speciell kvalité och täthet, tack vare de båda lagren ull och de mycket vackra färgerna.